Janne ja Elina hymyilevät kameralle ulkona pellolla tilallaan Billnäsissä, Uudellamaalla lampaan kanssa

Meistä

Olemme Janne ja Elina Cederberg, ja olemme voimat Vyrdegårdin takana – uudistava pienmaatila Billnäsissä, Raaseporissa.

Jannne istuttaa puun broileritilallaan Uudellamaalla

Me Vyrdegårdissa

Me olemme Janne ja Elina, pieni tyttäremme Linnea, kolme freettiä ja kissa. Vyrdegårdissa pidämme lampaita, munivia kanoja ja ankkoja omavaraisuutta varten, ja kesäisin kasvatamme, teurastamme ja myymme laidunnettuja broilereita. Tilamme sijaitsee Billnäsissä, noin tunnin ajomatkan päästä Helsingistä läntisellä Uudellamaalla. Miksi laidunbroilereita? Yksinkertainen vastaus on, että halusimme aloittaa maataloustoiminnan ja tarvitsimme nopeaa kassavirtaa tilalta. Toinen syy on, että haluamme itse syödä broileria, mutta haluamme kontrolloida mitä ruokamme syö ja miten se elää. Hyvällä broilerien pidolla pyrimme myös luomaan terveen maaperän, joka tuottaa ravinteikasta ruohoa lampaillemme, mikä puolestaan antaa meille terveellistä lihaa. Hyvinvoiva eläin syö hyvinvoivia kasveja, jotka ovat kasvaneet hedelmällisessä maassa. Olet mitä syöt, ja siten olet myös sitä, mitä ruokasi on syönyt. Organismi on ympäristönsä jatke. Maatalouden täytyy siis optimoida olosuhteet samanaikaisesti maaperän, eläinten ja ihmisten hyväksi.

Pieni broileri ruokitaan käsin pientilalla

Mediän laidunbroilereita

Broilerimme elävät Salatin-häkeissä laitumella ja ne siirretään päivittäin tuoreelle ruoholle. Ne saavat laiduntaa ja syödä hyönteisiä. Häkit suojaavat lintuja sääolosuhteilta ja petoeläimiltä, sekä toimivat hygieniaratkaisuna, joka vähentää sairauksien riskiä. Tämä mahdollistaa myös sen, että voimme tarkasti hallita lintujen vaikutusta maaperään. Rehu viljapohjainen, soijaton ja rikastettu maissigluteenilla sen hyvän aminohappokoostumuksen ja alhaisen PUFA-pitoisuuden vuoksi. Broilerit teurastetaan tilalla, käsitellään lempeästi ja myydään suoraan asiakkaille tilauksesta.

Salatinburar ja broilerit ulkona pellolla pientilalla Billnäsissä, Raaseporissa

Filosofiamme

Siitä lähtien kun muutimme maaseudulle, olemme halunneet viljellä ja kasvattaa omaa ruokaamme, osittain siksi, että olemme nähneet kuinka ruokavalio ja elämäntavat voivat lievittää tai jopa parantaa terveysongelmia. Kun selvisi, että Elinalla on endometrioosi ja olisi vaikeaa saada lapsia ilman apua, jouduimme tarkastelemaan filosofiaamme perusteellisesti. Havainnot korostivat jotain, minkä olimme tienneet aiemmin, mutta mitä meidän piti nyt lähestyä uudesta näkökulmasta: siemenöljyt ovat metabolinen myrkky, ja näillä ruokittujen eläinten liha on myös ongelmallista. Nykylääketiede, maatalous ja ravitsemustiede seisovat savijaloilla, ja terveytemme tärkein tekijä – ihmisten, eläinten, kasvien ja maaperän – riippuu kyvystämme tukea metabolista kapasiteettia. Uudistavassa maataloudessa keskitymme energiantuotantoon kaikilla tasoilla, ja näemme ihmisen luonnon tulevaisuuden keskeisenä toimijana ja hoitajana.

Janne ja Elina hymyilevät kameralle ulkona pellolla tilallaan Billnäsissä, Uudellamaalla lampaan kanssa

Matkamme

Vuonna 2020 löysimme pienen mökin vuokrattavaksi Snappertunasta, ja yhtäkkiä asuimme maaseudulla. Vuonna 2021 Janne matkusti Ridgedale Permaculture -tilalle Ruotsiin harjoitteluun oppiakseen broilerien kasvatuksesta, kun taas Elina valmisteli häitämme. Menimme naimisiin, hankimme lampaita, ankkoja ja kanoja, ja perustimme Vyrdegårdin yhdessä. Taustalla kamppailimme lapsettomuuden kanssa ja kehitimme ymmärrystämme terveydestä. Sitten kaikki muuttui. Päätimme ostaa oman tilan Billnäsistä ja Elina tuli vihdoin raskaaksi. Tämä tarkoitti, että vuodesta 2024 tuli välivuosi. Kunnostimme uutta kotiamme, kylvimme nurmikasveja aiemmin tavanomaisesti viljellyille pelloille saadaksemme laidunnetut broilerit onnistumaan, sekä rakensimme tarpeellisen infrastruktuurin toiminnalle ja eläimille. Tyttäremme Linnea syntyi kodissamme kesällä 2024. Nyt olemme keränneet voimia käynnistääksemme broilerikauden 2025!