Broiler i en Salatinbur på bete ute på fältet

Grönbetesbroiler

"Never underestimate the power of poultry" - Richard Perkins

Salatinburar med sina broilrar ute på fältet i Billnäs, Raseborg

Hälsa i varje led - För jordmån, djur och människa

Vår grundläggande filosofi kring broilerhållning utgår från att fåglarna, som varmblodiga, enmagade allätare, har en del liknande fysiologiska behov som människor. Det vi ger dem, påverkar också oss. Om vi exempelvis tillför PUFA (fleromättade fettsyror) i deras foder, kommer dessa fettsyror att överföras till köttet vi konsumerar och ha samma effekt på oss som på broilern. Detta innebär att vi noggrant väljer foder och låter fåglarna leva på ett sätt som ger en produkt där djurens, jordmånens och människans välbefinnande står i centrum.

En liten broiler blir matad för hand på gården

Småskalig broilerhållning – Ett beprövat koncept

Vi skaffar in broilrarna som dagsgamla kycklingar. De bor inomhus i cirka tre veckor tills de är tillräckligt utvecklade för att klara sig utomhus. De matas på ranson och har ständig tillgång till rent vatten. Kycklingarna uppmuntras att pila runt för att hitta värme under lamporna, mat och vatten. Utrymmet har även ett stort fönster som ger broilerkycklingarna naturligt ljus redan innan de flyttar ut. Ute på betet bor broilrarna i s.k. Salatinburar, efter pionjären Joel Salatin, som flyttas dagligen till färskt gräs. Bursystemet skyddar fåglarna från väder, vind och rovdjur, samtidigt som vi kan kontrollera fåglarnas arbetsinsats, s.k. animal impact, och hindra dem från att gå över bearbetad mark upprepade gånger. Det är god betesförvaltning och en hygienåtgärd som minskar risken för bl.a. parasitsjukdomar och E.Coli då det minimerar tiden broilrarna är exponerade för sin egen avföring.

Ett lamm ligger och njuter i solsken i färskt vårgräs på fältet i Billnäs, Raseborg

Varje broiler räknas – ansvarsfullt mathantverk

Broilrarnas foder är huvudsakligen spannmålsbaserat, en blandning av ekologiskt vete och havre, med majsgluten för att höja proteinhalten. Vi har valt majsgluten i brist på lämpliga animaliska proteinkällor och eftersom det har en god aminosyraprofil. På beställning är fodret väldigt fettsnålt med minsta möjliga halt PUFA, och dessutom helt sojafritt. Broilrarna slaktas på gården av oss själva och säljs direkt till kunderna. Varje slakt sker i första hand på beställning, men eventuella överloppsbroilrar fryses in och kan säljas senare under året. Hanteringen är skonsam och stressen för fåglarna minimal, vilket gör transportkedjan simpel och effektiv. Eftersom vi behåller hela försäljningsvärdet själva betyder det att varje individuell broiler räknas mycket mer.

Intresserad av grönbetesbroiler?

Våra grönbetesbroilrar finns endast i begränsad mängd. Vi föder upp broilrar i små partier under sommarsäsongen, och de säljer vanligtvis slut snabbt.

Köp broiler